Blog

The Churroll

Beşikat’ta bulunan son zamanlarda keşfetimden düşmeyen İspanyolların da vazgeçilmez tatlısı olan Churros’u denemeye geldim.

Seyir / Piraye

Kendine özgürleşmek; insanın kendisini 7/24 yöneten zihninin üretimi sahte kimliğinden sıyrılmasını, kendi gerçeğini sahiplenerek kendi benzersizliğini deneyimleyebileceği ‘gerçekten ve gerçekte yaşama’ yolculuğudur. İnsanın – Kendini bilmesi, – Kendine gelmesi, – Ve hep daha üst bir olasılığını seçebilerek kendi benzersizliğini yepyeni deneyimlerle yaşama sunabilmesidir. Bu ve buna benzer başka başka kitaplarda vardır mutlaka ama Piraye bu kitabıyla, herkesin olmaya geldiğinin hep daha iyisini olmayı hedeflemesi, yapmaya geldiğinin en iyisini yapmaya çalışmasını geçmişi, ya da geleceği düşünürken, anı yaşamayı kaçırmamız gerektiğini ustalıkla öğretiyor. Bilinç ve bedenin aynı yerde aynı zamanda olduğu zaman yaşadığımızı ve anın farkındalığını, düşünce üreten beynin bize nasıl hikayeler yazıp da çakma kimliklere büründüğümüzü bu kimliklerden nasıl çıkabileceğimiz konusunda yol gösteriyor.

Don’t Look Up

“Don’t Look Up”, insanların kapitalist sistem, politika ve medya üçgeninde kaybolarak gerek küresel ısınma ve iklim krizi gerekse covid-19 gibi tüm küresel felaketlerin karşısındaki duruşunu eleştiren bir kara komedi. Filmdeki kuyruklu yıldızın, pandeminin ve küresel iklim değişikliğinin bir metaforu olduğunu söylemek mümkün. Pandeminin ilk döneminde maskelere yapılan inanılmaz zamlar, filmde insanların kuyruklu yıldızdan kendilerini korumak için sığınak kazmak amacıyla kullandıkları kürek fiyatlarının artışıyla sembolize ediliyor. Küresel iklim değişikliği ise yaklaşmakta olan ve hatta günümüzde net bir şekilde etkilerini gördüğümüz, dünya üzerindeki tüm canlı türleri için korkunç bir yok oluşa neden olacağı halde insanların çoğunun ve hükümetlerin yıllardır göz ardı ettiği bir felaket olarak kuyruklu yıldızla sembolize ediliyor.

Gönül

Netflixte yayına giren ve birçok kişinin kafasını karıştırmış olan bir film yorumu ile geldim. Film bildiğimiz çingene filmi değil, kafa karıştıran kısım burada başlıyor zaten. Film Mıtrab/Qerech yani aslında Kürt Çingenelerinin hayatından kesitler sunan, onlara ait bir yaşam tarzını bizlere yansıtan bir film. Şu an nüfus olarak azalmaya başlamış Mıtrabların kültürlerini, o rengi o ahengi iletişim ve melodilerini, her bir kelamın dengbejler tarafından kabak kemane ile bize aktarılmasını çok beğendim…

Beşiktaş / Cajun Corner

@besiktascajuncorner ‘a Beşiktaş’ın en vazgeçilmez ve en uygun fiyatlı yeri diyebiliriz. Buranın mottosu ise ”Hangisini seçersen seç DOYACAKSIN” gerçekten de doymamak imkansız!! Özellikle çıtır tavuklara bayılacaksınız 🙂

Casa Botter

@casabotter / Botter Apartmanı ||. Abdülhamid tarafından sarayın resmi terzi ve modacısı olan Jean Botter için inşa edilmiştir. Şehrin Art Nouveau halinde ilk binası ve ilk modaevidir. Ayrıca @perapalacehotel ‘den sonra asansörün kullanıldığı ikinci binadır 🙂

A.Hakan Bayrakçı / Bozkırın Oğlu Cengiz Han

“Bin yılın en büyük on kültürel efsanesinden biri” seçilen Cengiz Han’ı birde A.Hakan Bayrakçı’nın kaleminden, ” Acımasız ve kana susamış fatih!” olarak anılan çocukluğundan ölümüne kadar olan süreye tanıklık ediyoruz.

Seneca / Öfke Üzerine

Hiçbir şey ölümlü bir dünyada yaşadığımızı hatırlamak kadar faydalı olmayacaktır. Herkes kendisine ve yanındakine şunu söylesin neden şu kısa ömrümüzü sanki sonsuz bir yaşam sürüyormuşçasına öfke için heba edelim?

Sadık; mutlu bir evliliği olan, işinde başarılı bir avukatken eşinin işlediği bir suçu üstlenerek hapse girer. Hapiste olduğu süreçte eşi ona ihanet ederek başkasıyla evlenir. Çıktığında ise elinde olan meslek dahil bütün dostlarını kaybetmiştir. Yaklaşık 7 yıllık süreçte yaşama olan umudunu bir kenarıya bırakmış olan Sadık’a eski dostundan bir teklif gelir. Kendisi gibi avukat olan arkadaşı Maide, yardımcısı Yeter‘in oğlu Tevfik’den bir aydır haber alınamaması nedeniyle kendisine kayıp dosyası verir. İşte film tam olarak da burada başlayarak bizleri katillerin, ayin yapan ikizlerin, tehdit ve şantajların, çatışmaların içine atıyor.

İyi Adamın 10 Günü

Sadık; mutlu bir evliliği olan, işinde başarılı bir avukatken eşinin işlediği bir suçu üstlenerek hapse girer. Hapiste olduğu süreçte eşi ona ihanet ederek başkasıyla evlenir. Çıktığında ise elinde olan meslek dahil bütün dostlarını kaybetmiştir. Yaklaşık 7 yıllık süreçte yaşama olan umudunu bir kenarıya bırakmış olan Sadık’a eski dostundan bir teklif gelir. Kendisi gibi avukat olan arkadaşı Maide, yardımcısı Yeter‘in oğlu Tevfik’den bir aydır haber alınamaması nedeniyle kendisine kayıp dosyası verir.
İşte film tam olarak da burada başlayarak bizleri katillerin, ayin yapan ikizlerin, tehdit ve şantajların, çatışmaların içine atıyor.

Başlat: Ready Play One

Ailesini küçük yaşta kaybeden Wade Watts, teyzesiyle beraber yaşamaktadır. Watts sanal bir oyun olan The Oasis adlı oyunda kendisine yeni bir isim (Parzival) ve karakter yaratmıştır. Parzival bu sanal evrende tanıştığı oyun karakterinin ismi Artemis olan kadınla arasında başlayan aşk kendini gerçek dünyada da var etmeye başlıyor. Oasis’in kurucusu olan kişi oyunun içine şifreli 3 anahtar saklamıştır ve tüm servetini, Oasis’in kontrolünü bu şifreleri çözüp anahtarları bulan kişiye vereceğini vaad ediyor. İşte filmimiz tam olarak burada başlıyor!

Sonraki sayfa »